İnsan yeri geldiğinde kalabalıktan kaçmayı, doğaya dönmeyi düşlese de sosyal bir canlıdır ve diğer insanlarla etkilişim olma ihtiyacı içindedir. Bu sosyal ihtiyaç kendini fotoğraflarda da belli eder. İnsan eliyle oluşturulmuş yapıların fotoğraflarında insan öğesini ararız çünkü yapıyı insanla birlikte düşünmeye alışmışızdır. Bu yazımızda fotoğrafın ana değil yardımcı öğesi olarak insanı ele alacağız.
Tanım tdk.gov.tr’den alınma. Bu aralar içinde garip kelimelere rastlasam da Türkçe karşılıklar için ilk baktığım yer. Genel bir tanımlama yapılmış ama toplum halinde yaşamak zorunlu mudur diye de düşünmeden edemiyor insan. Toplum halinde ve kültür çevresinde yaşayan insan bu iki öğeye uygun, o dönemi ve toplumu anlatan yapıtlar vermektedir. Fotoğraf çeken insan da o ya da bu şekilde bu yapıtları fotoğraflarla belgeler.
İnsan öğesinin bulunduğu fotoğrafları izleyenler daha kolay algılayabiliyorlar. Yukarıdaki fotoğrafta Rui Palha graffiti yapılmış bir duvarı fotoğraflamış. İnsan öğesi hem ölçeklemede yardımcı oluyor (bkz. Kompozisyonda ölçek kullanımı) hem de fotoğrafı daha çekici hale getiriyor. Aşağıdaki fotoğrafta ise Okan, Konak sahilindeki heykeli fotoğralamış ve bir adet de insan dahil etmeyi unutmmaış :) Heykel o kadar büyük değil aslında, bakış açısı ve perspektif sayesinde olduğundan çok daha büyük görünüyor.
Belgesel ve sokak fotoğrafçılığının merkezinde çoğu zaman insan vardır ama buradaki işlevi yardımcı öğe olmaktan ziyade ana öğe olmaktır. Hikaye onun etrafında döner ve geri kalanlar yardımcı öğe oluverir. Şehri çekerken ise insanı yardımcı öğe konumunda kullanabiliriz. Daha önce de kullandığım alttaki fotoğraf buna güzel bir örnek olduğu için yeniden kullanıyorum.
Kurgusal fotoğraf çekiyorsak da kullandığımız insanların mekana ve konuya uygun olması, inandırıcılık açısından önemlidir. Aşağıdaki fotoğrafta ağlarını tamir eden balıkçı için pürüzsüz ele sahip birini kullanıyor olsaydık sizce izleyenler aynı algıya sahip olabilirler miydi?
İnsanların kullanılması için yapılmış cihazların fotoğraflarında insana yer verilmesinden daha doğal ne olabilir ki! İşte bu nedenle, cihazları yalnız başına fotoğraflamak yerine insan öğesi ile birlikte fotoğraflamak sahip olacağı etkiyi arttıracaktır. İnsanı cihazı kullanırken fotoğraflamak ise en etkileyici yöntem olacaktır ;)
Bu kullanımda pek çok etkileyici fotoğraf bulabilirsiniz. Hazırcılar için birkaç örnek ben vereyim :) coke plant, steel works, tapping, safety first
Nasıl olacak da insanı yardımcı öğe olarak kullanacağım diye düşünebilirsiniz. Kafanızda fotoğraflamak istediğiniz bir kompozisyonu belirledikten sonra kareye bir insanın girmesini bekleyebilirsiniz. Bekleme uzun da sürebilir ama sabrederseniz meyvesini alacağınızı garanti edebilirim :) Aşağıdaki karede Rui Palha’nın yakaladığı gibi oldukça dinamik fotoğraflar da elde edebilirsiniz.
İnsanı yardımcı öğe olarak sadece şehir fotoğraflarında kullanmak zorunda değiliz. Manzara fotoğraflarına ne dersiniz? Doğadaki yalnızlığı, huzuru, sakinliği anlatmak için insan içermeyen fotoğraflar çekebiliriz ama bunları insan öğesi kullanarak da anlatmak mümkündür ;)
Manzara fotoğrafında insan olmaz diye bir kural yoktur. Kendinize sınırlar koymak yerine daha geniş düşünün ve içinizden geldiği gibi kompozisyonunuzu oluşturun ;)
KAYNAK :
sultanbeyli teba servisi
bostancı teba servisi yenidoğan ariston servisi
acıbadem ariston servisi yeniçamlica altus servisi
No comments:
Post a Comment