Sunday 30 October 2011

Bulmacalara Giriş








Bulmacalar,çözümü bulmak için beyni uyaran, bilinçli, oluşturulmuş problemlerdir.Diğer oyunlardan (satranç, dama ve solitaire)farklı olarak birincil hedefi olarak eğlenmeyi amaçlamak.







Puzzle çeşitleri



Bulmacalar, kelime oyunları, bilmecelerin yanında mantık ve matematik bulmacaları ve fiziksel bulmacaları geniş olarak barındırır. Popüler olan bilmece çeşitlerinden bazıları,sessiz sinema, bulmacalar ve anagramlardır.Paradokslar ve sihirli kareler,geometrik bulmacalar,karar bulmacaları,sayı dizileri, aksiyon sahneleri, analitik yapbozlar ve mantık bulmacalarını kapsayan geniş bir yelpazeye sahip ve türünde popüler olmuş matematik bulmacalarından sadece iki tanesidir.Dekupaj, labirentler ve buna benzer bulmacalar ise fiziksel ve mekanik bulmacalardan verdiğimiz birkaç örnek.



Bulmacalar zaman içinde sürekli insan kültürü içinde yer bulmuştur kendisine.Uzun zamandır bütün dünyada kafaları karıştıran bulmaca türü Tangram bilinen en eski ve en popüler bulmacalardan birisidir.İnsanoğlunun,dillerin ortaya çıkışından beri,sözlü olarak bulmaca hazırladıkları biliniyor.Bilmeceler, İncil,Sanskritçe ve Yunan mitolojisini içeren eski kutsal ve dinsel edebiyat türlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülmüştür.



Mısır’da aritmetiğin gelişimindeki asıl sır, matematik bulmacalarının ortaya çıkmasıdır.Matematik bulmacalarına olan ilgi, 5. yüzyıldan itibaren yüzyıllarca devam ederek 15. yüzyıla kadar artmaya devam etti.Türünde popüler olan matematiksel labirent bulmacaları 12. yüzyılda Fransa’da ve İtalya’daki kiliselerin zemin dizaynında kendini göstermiştir.ABD’nin Sam Loyd ve İngiltere’den Henry Dudaney adındaki mucitler kendi ülkelerinde,büyük bulmaca mucitleri olarak boy göstermişlerdir. Bu ikili 19. yüzyılda pek çok sayıda bulmaca tasarlamışlardır.


No comments:

Post a Comment