Tuesday 4 October 2011

Ce belgesi nedir

Bir bulus icin bulus sahibine devlet tarafindan verilen bir patent, bulus sahibinin izni olmadan baskalarinin bulusu uretmesini, kullanmasini veya satmasini belirli bir sure boyunca engelleme hakki vermektedir.
Patentli bir bulus; tipki isle ilgili alinip, satilabilen, kiralanip, kiraya verilebilen diger mallar gibi bulus sahibinin mulkiyeti haline gelir. Patentler alindiklari ulkeler icin hak sahipligi dogurur. Turkiye'de alinmis bir patent, sadece Turkiye icinde sahibine hak saglamaktadir ve patentli urunleri baskalarinin Turkiye'ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakki verir.

İso 9001 belgesi
Marka başvurusu
Patent tescil
Ce belgesi
Hizmet yeterlilik belgesi
Tse belgesi
Teşvik belgesi





Patent , bulus sahibinin bulus konusu urunu belirli bir sure uretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkidir. Bu hakki gosteren belgeye de patent denir. Geleneksel terminoloji ile sinai mulkiyet haklarinin icinde onemli bir yer tutan "patent hakki", ozellikle teknoloji transferinin araci olmasi bakimindan gelismekte olan ulkeleri daha cok ilgilendiren maddi olmayan bir mala iliskin haktir.

Makineler, araclar, aygitlar, kimyasal bilesikler ve islemleri ile her turlu uretim yontemleri, patent korumasinin kapsamindadir.

Patent Yasalarinin amaci; bulus yapmayi, yenilikleri ve yaratici fikri faaliyetleri tesvik etmek icin gerekli olan korumayi ve buluslarla elde edilen teknik cozumlerin sanayide uygulanmasini saglamaktir. Verilen patentler ve bunlarin sanayide uygulanmasi ile teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerceklesmesi saglanir. Sanayi alaninda gelismis ulkelerde verilen patent sayilarinin yuksekligi bu dusuncenin dogrulugunu kanitlamaktadir.


İPUCU Win] •

No comments:

Post a Comment