Sunday 16 October 2011

Sitelerde Alt Sayfalar Neden Hit Almaz, Nasıl Hit Alır ?

Öncelikle konuya başlamadan önce; özgünlük = şu kadar kelimede yeni ve tamamı ile edebi bir metin yazmaktır diyorsanız yazıyı hiç okumayın. gidin sevin, sevilin.
Eklenen içeriklerin Google tarafında üst sıralara çıkamamasının başlıca nedenleri ve olması gerekenler :
Metalar
Metaların içerikle alakalı kelime ve kelime gruplarıyla oluşturulmaması. sayfadaki içerikle ilgisi olmayan bir başlık seçmeyin. Tekrar başlıklardan kaçının. Title, description, keywords içerikleri tamamı ile yazınız ile örtüşsün. Title’da 1, description da 2, keywords’da da en az 1 kere kelime veya kelime grubunuzu geçirin. Tekrar tekrar söylüyorum. tekrar başlıklardan arının. Google bu tip birbirini takip eden kelime ve kelime grupları bizim tarafımızdan hoş karşılanmıyor diyor. Sitenizdeki bütün sayfalarda veya sayfaların çoğunda aynı başlık etiketini kullanmayın. Eklediğiniz içeriklerden 1 nolu içerik ile 2 nolu içerik meta düzenlemeleri “kelime ve kelime grubuna göre” birbirinden farklı olsun. ( Tamamı ile değil. Belli kısımlarıyla değişiklik arz etsin. ).
Özellikle şunu belirtiyim; title’ınız tüm alt alanlarınızda ne kadar benzersizse sitenize katkısı o kadar büyük olur. Benzersiz derken alaksız ve dengesiz kelime kullanımlarındanda kaçının.
Eklenen İçeriklerdeki Kelime Dengesi ve Dengelemeleri
Kelime dengesi neden önemli dediğinizi duyar gibiyim. Hemen açıklıyım. Google sayfanızı taradığı zaman ilk yaptığı işlerden biri içerikte en belirgin kullanılan kelimeyi çıkarır. Sonra kelime grubu çıkarır. Çıkardığı kelimeyi o sayfa için en öncelikli kelime gibi muhatap alır ve ona göre hareket eder. Oysaki hemen hemen herkes sitesine bakarsa bunu çok yanlış yaptığını görecektir. Buna inanmayan olursa ki cevaplarda mutlaka çıkacaktır; webmasters tools u açıp biraz incelesin. Anlayacağınız üzere google sayfamızı indexlemeye geldiğinde o sayfada, çıkmak istediğimiz kelimeyi öyle bir ayarlamalıyız ki, tüm sayfada en belirgin kelime veya kelime grubu olsun ve bu baskın ile birlikte iç taraflardaki doyurucu özelliğim ve içeriğim ile ön plana çıkabiliyim diyebilin.Bugun çıkarılan CMS sistemleri azıcık incelediğinizde özelliklerinde temalarında 2 yıl önceye göre yapılan değişikliklerle aslında tam bu özelliği ön plana çıkarmak ve CMS sistemlerinin başarıya ulaşmasını sağlaması amacıyla değişiklikler yaptıklarını göreceksinizdir. Örneğin wordpress yeni tema şekillerinde yanlızca içerik ön plana alınıyor. Metalar ve içerik dengemeleri aslında var ve bizim yanlızca başlık ve içeriği ayarlamamızın yeterli oluyor.
Örneğimi şöyle sürdürüyüm. Bir video siteniz var. Başladığınız kategori eklemeye, komik videolar, eğlenceli videolar, a videolar, b videolar… Gördüğünüz gibi videolar kelimesi sürekli tekrarlanıyor. Bu tip 10 tane kategori olduğunu düşünün sayfada birden 10 tane videolar kelimesi geçecek. Şimdi hali ile sayfada kendi kelimemizi ön plana almamız için (matematiğim kötüdür yanlışsa affola), 200 kelimede %5 olur bu oran. Kendi kelimemiz %5 lere gelecek, videolar %1-2 ye düşecek ki dengeyi sağlayabilelim. Bu açıdan düşünürsek,sayfamızın 1000 kelime olması, kelime veya kelime grubumuzun sayfada 50-60 kez kullanılması gerekir. Düşündüğümüz zaman çok saçma ve çok abes bir durum ortaya çıkıyor değilmi ? Bunu düşünerek buna göre iç sayfaları oluşturmalı, ana sayfamızdada ona göre gruplamalar ve şekillendirmeler yapmalıyız.
Tamamı ile hit alabileceğiniz kelime veya kelime grubuna göre “apayrı”, “bambaşka” bir içerik adı (title) kullanın. İçerik adında kasacağınız kelime veya kelime grubunu 1 veya 2 kez geçirin. Eklediğiniz içerik adı 10 sitede varsa dakika 1 gol 1, kopya içerik olur. O yüzden içerik eklediğinizde bir yandan Google tarafında arama yaparak benzersizliği kontrol etmeliyiz. Misal “Tarkan Asla” adlı içerik girecekseniz ben olsam; “Romantizm ve Tarkan Asla” gibi bir şey yaparım. ( yani yaparım dediğime bakmayın. öyle aklıma gelmeden ilk örneği veriyim dedim. siz daha anlamlı bir başlık yazarsınız )
Eklenen içerikteki kelime ve kelime grubu kullanım oranının kötü olması yazınızın yada içeriğinizin hit almasını ve üste çıkmasını engeller. Bir yazı yazıyorsanız her 100 kelimede en az 2 en fazla 7 kez çıkmasını istediğiniz kelimeyi geçirin. Böylece yazı sonunda kelime dengesi dengelenmiş bir içeriğe sahip olursunuz.
Etiket Sistemi ve Zararlarıyla Etkileri(“Yeni dönemde böyle ne yazıkki.”)
Eklediğiniz içeriklere etiket girmek gözlemlerime göre siteyi düşüren nedenlerden biri. Öyleki; son zamanlarda tamamı ile yazı ile alakalı ve destekleyici olmasına rağmen sırf etiket kullandıkları için düşüş yaşayan onlarca site gördüm. bir çoğuda seoda bilgisinin iyi olduğunu düşündüğüm kişilerin sitesi. O yüzden “bence” ne olursa olsun, her sistemde (ister cms ister özel) etiketlerden kaçının.
Bunu şöylede düşünün. Önceki yazılarımda belirtmiştim. Google bir yazıyı bir sayfada istiyor. Diğer sayfada kullanacaksan ya noindex yap yada rel=”canonical” tagını yada metasını kullan diyor. O yüzden sitende eklediğin içerik sadece yazı sayfasında olsun. Etiketler yada arama kayıtlarıyla onları çoğaltma yoluna gitmeyin.
Kopya İçerik Yüzünden Düşmeler ve Kopya İçerik Kullanarak Yukarda Durma
Bu forumda malesef bir çok kişi kopya içeriği ve özgünlüğü ayrı dünyalarından anlamış. Özgünlük özgünlük diye inleyen arkadaşların sitelerini incelediğim zaman aynı içerik ile önlerinde olan bir kaç site görebiliyorum. Bunu söylediğim zamanda bana o bu şu diyorlar. Kimsede anlamlı açıklama yapamıyor. Özgünlük değil, kullanıcıyı doyurucu içerik önemlidir. Sen istediğin kadar kişilerden yazı kopyala sitene koy. Eğer kullanıcı kopyalayan kişide daha çok duruyorsa kusura bakma ama istersen Albert Einstein ol yazı yaz yine öne çıkamazsın. Yok bookmark yap siteni git her içeriğini ekle falan ne yaparsan ağzınla değil kuş kartal tutsan çıkaman… O yüzden tabiki yeni içerik ve özgün içerik yazıcaksınız ama kullanıcıyı sitenizde tutacaksa bir yazıyı kopyalayabilirsinizde. Yeterki kullanıcının aradığı bişey olsun ve onu sitede tutsun.Seo
Eklediğiniz içeriklerin kopya olması düşüşün temel nedenidir. Kopya içerik bir çok konuda olabilir. Öyleki eklediğimiz başlık kopya içeriğin ilk adımıdır. Daha sonra kullandığımız yazı, kelimeler, yazı, yazı içindeki resim, eklediğimiz etiket ( link verilmeden denge açısından kullananlar için) kopyanın diğer adımlarıdır. Daha sonra bir çok kişi karşı çıkabilir belki ama bana göre kopya içeriğin bir diğer tarafıda kopya tasarımdır. Dikkat ederseniz (ki ben bunu denedim, takip ettim ve konuştuklarım arkadaşlarda aynı fikirde) eşsiz wp tema kullanan siteler daha kolay bir şekilde aramalarda önlere çıkıyor.
Kopya içerik hakkında böyle konuşuyorum evet ama internet sitelerin %99 unun kopya içerikler üreterek var olduğunu lütfen kimse unutmasın. Kimse kimseyede özgün olun yoksa çıkamazsınız naralarıda atmasın.
Kopya kullanacaksak yada kopya kullanmaya mecbursak en azından “bence”; yazıyı bir orjinal resim yada orjinal başlık ile desteklememiz lazım. Yani mutlaka bir orjinallik katmamız lazım. Bunu düşünün, şimdi değil yazın bi yere sonra düşünün. Aklınıza çok şey gelecek çok şey yapacaksınızdır. ” garanti veriyorum, çok mu çok oluyorum diyeceksiniz mutlaka (= ”
Ayrıca belli bir aralık arasında, bir siteden sürekli olarak içerik kopyalamak sonun başlangıcıdır. “Ya ben içeriği alıyorum, değişiklik yapıyorum öyle ekliyorum.” demeyin. Google yemiyor. Ne yazıkki alt yapılarındaki özgünlük matrisi o kadar gelişmiş ve o kadar esnekleşmişki kelime köklerinden bile genele giderek özgünlük,kopyalık sonucu alabiliyor. ( Türkçe için bunun geliştirildiğine şu aşamada inanmıyorum. Bir kaç saygı duyduğum arkadaş bu yönde çok iyi olduğunu söyledi ama bana göre daha bunun için çok erken. Zira bir çok kelimeyi daha tanımıyor. Bir yandanda düşünün, türkçe çoğunluk olarak sondan çekimli kelimeler kullanılabiliyor. ) Bu açıdan Google ı kandırdım demeyin. Sürekli aynı yerden içerik kopyalamasına gitmeyin.
Link kasmaları ( Önemli )
Öncelikle şunu belirtiyim. Ana sitenize belli bir kelimede sürekli link alıyorsanız bunu 2-3-10-45344 kez falan kaç kez olursa olsun düşünün. Çünkü bu alt sayfalarınıza kötü etki vermenin temel nedenlerinden biridir. Öyleki şöyle düşünün; anasayfaya sürekli link kastınız. kastınız kastınız öyle olduki Yahoo bile link sayısını 50.000 gösteriyor. EE şimdi noldu ? O sayfanın popülaritesi ve etkisi çok yükseldi değilmi ? ( Kelimede çok yükselir yada yükseldi demiyorum. Verdiği link destekleriyle popülaritenin tavan yapmasını kastediyorum. ) Şimdi anasayfanızı düşünün çok sağlam bir site çok sağlam bir link deposu. Biz eskiden beri ne diyoruz yeni sitelere gidipte büyük sitelerden link almayın değil mi. Aslında bunda bizimde yanlışımız var hep site dedik. Hiçbir zaman sayfa demedik. Durum siteler kadar sayfalar içinde geçeli. Yeni eklenen sayfalarda yenidir. Onlarında ilk indexleri önemlidir. Şimdi siz eklediniz içeriği, içerik anasayfada çıktı. Anasayfanız çok sağlam ve popülaritesi mükemmel bir sayfa, oysa eklediğiniz içerik daha yeni ve hiçbir desteği yok. Direk anasayfanızdan link alıyor. Sizcede çok ağır kaçmazmı ? Bence sonuna kadar kaçar. Hali ile yeni eklenen içerik yeni muamelesi ile bu kadar yüksek popülariteli bir sayfadan link aldığı için çok yukarı çıkamaz. Bu bir çelişki evet. Sonuçta iyi bir sayfa bir yere link verdiği zaman neden ters etki yapsın diyorsunuzdur. Bende diyorum ama malesef Google tarafında iş böyle işliyor.
O açıdan anasayfanıza link kasarken dikkat edin. Tek alana link kasmayın. Anasayfanıza kastığınız linklere ve kelimere dikkat edin. O kelime alt sayfalarda ne kadar kullanılıyor falan. Bu çok önemli. Nedeni ise şöyle; Google sayfalarınızı dolaşırken birbirine benzerlik oranları en yüksek olanları ayrı şekilde değerlendirir. Bazı aramalarda bir sitenin birden fazla alt alta sonuç çıkardığını göreceksinizdir. Bunun nedenide budur. Sayfaların bazıları birbirine yakındır. Şöyle düşünün; “Nokia Cep Telefonları” diye bir siteniz var. Hali ile sitenizin içide bu kelime grubu ve alakalı kelimeleriyle dolu. Sürekli bu kelime grubu (Nokia Cep Telefonları) için link aldınız. Sitenizin anasayfası bu kelime ile şişti. Sonra geldiniz şöyle bir içerik eklediniz. “2012 Yılında Çıkan Nokia Cep Telefonları”. Google sitenizi incelemeye başladığınızda eklediğiniz bu içeriğin anasayfa ile benzerliğini en üst derecede saptayacaktır. Hali ile anasayfanız gerek desteği gereksede popülaritesi açısından bu bağlantıdan daha öncelikli bir hale gelecektir. Daha öncelikli olacağından bu kelime grubunda alt sayfanız değilde anasayfanız gelmeye çalışacaktır. Anasayfanızda bu kelime grubu ile ilgili en fazla eklediğiniz içeriğin başlığı olacağından anasayfanız aramalarda çok çıkmaz. Böylece o içerikten hit alamazsınız.
Bu yüzden anasayfanıza link kasarken değişik title’lar ile link kasmaya özen gösterin. Anasayfanız ile alt sayfalarınızda kullandığınız kelime dengelerine de dikkat edin.
BOOKMARK – İMLEME YANLIŞI ( Bu bölüme lütfen uyun )
Arkadaşlar şunu kesin olarak söyleyebilirim ki, eklediğiniz içeriklerin yanlızca belli bir kısmını imleyin. Asla ama asla eklediğiniz içeriklerin belli serilerini yada tamamını imleme yapmayın. Bu kesinlikle zararlıdır. Telafisi ve kurtuluşu hemen hemen imkansızdır. Bakın ağzınızla kartal değil albatros tutsanız nafile. İmlemeyi çok dikkatli kullanın. Sürekli aynı yerlere imleme yapmayın. Sitenizle örtüşen dillere yönelin. Eklediğiniz içerikleri sürekli imlediniz sürekli imlediniz. Google’da keriz ya sürekli aynı etkiyi sayfalarınıza yansıtmadı. Google’da keriz ya aldığınız linklerin sayfalarını ve tarihlerini sınıflandırıp sitenin backgroundına dahil etmedi. Kimseyi kandıramazsınız. O yüzden 10 içerikte 1 tane imleme yapmak daha mantıklıdır. Onuda değişik yerlere değişik şekillerde. Anasayfanız için konuşmuyorum. O ayrı dünya bilen biliyor ve çıkan çıkıyor. Yeri gelirse anlatırım detaylı (=
Sayfanızın Düzeni
Son olarak anlatacağım durum ise sayfanızın düzenidir. Bunda özellikle şuna dikkat etmelisiniz. İçeriğiniz kullanıcıya direk ulaşılabilecek şekilde olsun. 2-3 sayfa falan dolaştıktan sonra kullanıcıya içerik sunmayın. Bu kullanıcının sitenizi çabuk şekilde terketmesine neden olur. Buda sitenizde durma oranınızı azaltır ve sitenizi düşürür.
İçerik görüntülenme sayfanızda mutlaka benzer içeriklere yer verin. Benzer içeriklerin benzer kelimelerden oluşan içerikler olması çok daha iyi sonuçlar verir. Bu site içi semantic yapıyıda etkileyen önemli faktörlerden biridir.
Eklediğiniz içeriğe verdiğiniz linklere dikkat edin. Linki mümkün olduğunca sade tutun. Resim ile link vermemeye çalışın. Resim ile link verdiğiniz zaman işin içine resmin orjinalliği ve Google’ın o alt değerini o resimde bulup bulamaması giriyor. O açıdan kumar oynamaya gerek yok. Sade bir şekilde içeriğinize link verin.
Yazar: NeLph (Hüseyin Doğan)

Kaynak: http://www.seonokta.com/sitelerde-alt-sayfalar-neden-hit-almaz-nasil-hit-alir.htm

No comments:

Post a Comment